Ξεκινώντας την ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας μας  το πρώτο σημείο που πρέπει να επέμβουμε είναι η μόνωση της ταράτσας και αυτό γιατί η ταράτσα είναι το μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου. Τα είδη μόνωσης ταρατσών που εφαρμόζονται είναι η συμβατική μόνωση και η ανεστραμμένη μόνωση. 

Και τα δυο συστήματα μονώσεων ταρατσών που αναφέραμε έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και αυτά έχουν να κάνουν  με την ανάγκη της κάθε οικίας.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα στεγανοποίησης μιας ταράτσας είναι με τις ασφαλτικές μεμβράνες (ασφαλτοπανα). Οι ασφαλτικές μεμβράνες είναι προκατασκευασμένα στεγανωτικά φύλλα με βάση μείγματα ασφάλτου, στα οποία προστίθενται για την βελτίωση των ιδιοτήτων τους και οργανικές ύλες.

Η Στεγανοποίηση με τσιμεντοειδή στεγανοποιητικά υλικά είναι ευρέως γνωστή για τiς στεγανοποιήσεις κυρίως υπογείων δεξαμενών, φρεατίων, δεξαμενών, ζαρντινιερών και αυτό γιατί έχουν την ικανότητα να δέχονται αρνητικές πιέσεις του νερού.

Με τη στεγανοποίηση, στόχος είναι να κρατήσουμε τα νερά έξω από την κατασκευή π.χ. στεγανοποίηση ταράτσας, στεγανοποίηση ενός υπογείου, ενός δώματος, ενός τοίχου κλπ., έξω δηλαδή από το περίβλημα του κτιρίου.

Άλλες πάλι φορές ο στόχος είναι να κρατήσουμε το νερό μέσα στην κατασκευή π.χ. πισίνα, δεξαμενή, υδατόπυργος

 

Η στεγανοποίηση με σύνθετες μεμβράνες στεγάνωσης pvc-tpo κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη και θεωρείται όχι άδικα ως η κορυφαία λύση στεγανοποίησης σε χώρους όπως δώματα βιομηχανικών και εμπορικών κτιρίων, πισινών, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους (στεγανολεκάνες) και σε άλλες κατασκευές.

Τα επαλειφόμενα στεγανωτικά υλικά ενός ή δύο συστατικών χρησιμοποιούνται για την στεγάνωση δωμάτων κατά κύριο λόγο καθώς και τοιχίων υπογείων και άλλων εξωτερικών χώρων, σε νέες ή υφιστάμενες κατοικίες. 

Τη στιγμή που όλα γύρω μας ακριβαίνουν και τα έσοδά μας συρρικνώνονται, η ανάγκη να κάνουμε οικονομία είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το πρώτο βήμα για να περιορίσετε την κατανάλωση θερμαντικής ενέργειας είναι να μονώσετε καλά το σπίτι σας. Με την τοποθέτηση ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης.

Το Ελαφρομπετόν είναι κυψελωτό τσιμεντοκονίαμα που αποτελείται από άπειρες ομοιογενείς κυψέλες αέρα. Η σύνθεση του αποτελείται από Τσιμέντο, Νερό και Ειδικό Χημικό Παράγοντα για την δημιουργία Αφρού (Αφρογόνο). Η παραγωγή του γίνεται στο έργο από Αυτοκινούμενα Συνεργεία.

Με τον όρο «Πράσινη Στέγη», ονομάζουμε ένα δώμα το οποίο έχει μετατραπεί σε κήπο, ο οποίος όμως αναπτύσσεται σε ελεγχόμενες συνθήκες με πολλά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που μπορούν να πείσουν κάποιον σήμερα να αποφασίσει να αλλάξει το δώμα ή την ταράτσα του σε μία Πράσινη Στέγη.

Καταρχάς με μια τέτοια εφαρμογή μειώνει σημαντικά το κόστος θέρμανσης του κτιρίου, διότι

Η θερμογραφία είναι μία μη καταστρεπτική μέθοδος. Πραγματοποιείται με τη χρήση θερμοκάμερας η οποία παράγει μια εικόνα που καταγράφει την ακτινοβολία της θερμοκρασίας. Η θερμική ακτινοβολία εξαρτάται από την επιφανειακή θερμοκρασία και μετατρέπεται σε θερμική εικόνα (θερμογράφημα).

ΟΙ μύκητες (μούχλα) σε ένα σπίτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και συνηθέστερα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν. Αυτό οφείλεται στο ότι τα σπίτια δεν έχουν την απαιτούμενη θερμομόνωση (διαφορά θερμοκρασίας εσωτερικού-εξωτερικού χώρου) καθώς επίσης και από τον μη ικανοποιητικό εξαερισμό του χώρου.